27.12.13

Concediul medical


Concediul medical, denumirea populară, este de fapt incapacitatea temporara de munca si este cuprins in legislatie. El este platit atat de angajator cat si de stat. Si in anul 2014, se pastreza aceleasi reguli din anii anteriori. 

Astfel, prin art. 12 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator, din prima zi pana in a cincea zi de incapacitate temporara de munca. 
Deoarece, in lege, nu se spune ca aceste zile sunt lucratoare sau nu, pentru angajator se ia in considerarea intre cele 5 zile si cele nelucratoare, astfel ca poate plati mai putine zile. Cel aflat in concediu pe o perioada mai lunga va fi platat in continuare din bugetul FNUASS (din contributia pentru concedii si indemizatii). Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc doar  zilele lucratoare. 
Cel aflat in concediu medical va primi banii astfel; banii de concediu se calculeaza prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu