27.12.13

Cum se calculează concediul medical


Concediul medical al unui angajat este considerat, din punct de vedere legal, ca incapacitate temporara de munca si trebuie astfel luat in considerare. Aici sunt doua componente, cat primeste bolnavul si cat plateste firma. 

Plata concediului se calculeaza prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Contabil, se inregistreaza prin formulele contabile 6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" = 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" (pentru partea suportata de angajator) si 4313 "Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate"/anal. CCi  = 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" (pentru partea suportata din FNUASS-CCI). Impozitul si contributiile sociale anterior precizate se contabilizeaza in mod obisnuit, ca la salarii, singura deosebire fiind ca retinerile din indemnizatia bruta se contabilizeaza prin debitul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate". 
Concediul medical, fiscal, este supus unor impozite si contributii. Ele pot fi urmărite in format PDF, astfel: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu