Tradiţii, obiceiuri, practici şi ritualuri de Sfântul Vasile
Pima zi a anului calendaristic, marcat de sărbătoarea religioasă a Sfântului Vasile, este şi un prilej de tradiţii sau practici şi ritualuri magice.
În tradiţia ortodoxă românească Sfântul Vasile este reprezentat ca "împăratul iubirilor", care petrece, iubeşte, joacă şi cântă.
Colindele "Semănatul", "Pluguşorul", "Plugul cel Mare", „Sorcova” şi "Vasilica" sunt textele cunoscute care se rostesc în fiecare început de an, chiar de ziua Sf. Vasile.
În unele părţi, ţiganii colindă cu u cap de porc de porc, împodobit cu panglici şi mărgele, "Colindul cu Vasilica". Colindul se încheie la cârciumă cu un chef.
În ziua de Anul Nou, trebuie aruncate prin casă spice de grâu, care se adună apoi seara pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan. Totul pentru a fi anul bogat.
Tot de Anul Nou se cântă şi se face gălăgie, pentru a alunga spiritele rele. Tot atunci compii umblă cu „Sorcova” pe la case pantru viaţă lungă, sănătate şi prosperitate.
Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.
De Sfantul Vasile e bine sa bei mult vin. Se spune că atât vin cât va bea omul în aceea zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu