19.2.14

Ce se mănâncă în Postul Paştelui 2018


În 2018, creştini ortodocşi şi cei greco-catolici încep pe 19 februarie martie Postul Paştelui, sau Postul Patruzecimii, iar cei romano-catolici trei zile mai târziu. Postul se va încheia pe 16 aprilie. 
Este cel mai lung şi cel mai aspru post iar timp de şapte săptămâni este interzis consumul de produse alimentare de origine animală, fumatul şi alcoolul.

În tot acest interval de timp, sunt doar două dezlegări la peşte, de Buna Vestire, duminică 25 martie, sărbatoare cu dată fixă, şi de Duminica Floriilor, pe 1 aprilie. Sunt interzise carnea, ouale şi lactatele. 
În Post, se vor consuma legume şi fructe. Un alt alimet de bază pentru Post sunt ciupercile, din care se pot face sarmale sau ardei umpluţi, chiftele, tocăniţă şi pot adauga la alte mâncăruri, supe, ciorbe, pilaf.
La fel de căutată este fasolea, uscata şi verde, congelată sau conservată, la borcan. Se mai consumaă varză, crudă sau murată, sub forma de salată sau gatită.
Intră în alimentaţie şi nucile, fructele uscate şi mai ales mierea de albine.
Nu în ultimul rând, vor fi foarte căutate mămăliga şi produsele de panificaţie. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu