Concediul de odihnă pentru anul 2014 este prevăzut în Codul Muncii. Astfel conform articolului 144, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor iar dreptul asupa lui nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Prin Art. 145 se precizează că durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare şi se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile. Zilele se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic. Sărbătorile legale şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
La Art. 146 se menţionează că, concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.iar efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în dacă sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil. Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Alte ecepţii sunt prevăzute la Art. 151. Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective, sau angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu