3.10.12

Cele mai vechi urme de civilizaţie dacică descoperite în judeţul Bihor



Arheologii bihoreni au făsut o nouă descoperire pe traseul Autostrăzii Transilvania. Ei au găsit la Biharia, urmele celei mai vechi civilizaţii dacice din Ţara Crişanei, de acum 2.600 de ani.
Prin asta, ei spun că pot doveni că dacii, strămoşii neamului românesc, au trăit în spaţiul transilvan încă din preistorie.
Arheologii au săpat două luni la marginea Bihariei, şi au găsit urmele unor civilizaţii din patru epoci. Prima este din neolitic şi demonstrează că aici au trăit oameni încă de acum 7.000 de ani. A doua descoperire a fost la 2 metri sub pământ, unde s-au găsit două bordeie şi multă ceramică, asemănătoare celei tracice şi despre care s-a crezut, iniţial, că provine din anul 1.200 înainte de Christos. Până la urmă specialiştii au ajuns la concluzia că aşezarea a fost populată de un grup de daci timpurii care au trăit acum 2.600 de ani. Tot la Biharia, arhelogii au mai descoperit şi locuinţe celtice şi romane, vechi de 1.500 - 1.700 de ani.
Pentru specialişti, descoperirea este foarte valoroasă, dovedind că civilizaţia dacică s-a dezvoltat în Transilvania încă din preistorie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu