9.12.12

Rromii, se feresc de iepure sau ŞoşoiCăutam zilele acestea pe net diferite reţete de mâncare şi am nimerit, din întâmplare, peste un titlu neaşteptat, "Mâncare ţigănescă de iepure". Postarea părea făcută în glumă, deoarece se ştie fobia ţiganilor, sau a rromilor, faţă de acest animal, pe care ei îl numesc tradiţional "şoşoi". După pisică, este cel mai detestat animal. 

Practic, iepurele este asociat cu pisica, iar carnea lui este considerată spurcată. Chiar dacă spun, generic, iepurelui Şoşoi, ei se referă la blana patrupedului sau la coada sa şi se consideră ghinionişti dacă văd aşa ceva. Mulţi sunt încă îngroziţi de blestemele în care se pomeneşte de "Şoşoi". 
Cei cu astfel de fobii, nu vor urca niciodată într-o maşină care are coadă de iepure atârnată la oglindă, de exemplu. 
Într-o astfel de situaţie, denumirea reţetei respective parcă aducea a blasfemie. Aceste tradiţii sunt mai cunoscute în Moldova şi partea de sud a ţării. 
Se pare totuşi, că tradiţiile se mai schimbă, chiar şi în comunităţi ce păreau ermetice. 


2 comentarii:

  1. Da dar eu stiu ca se aplica numai pentru tiganii lautari alti tigani nici nu le pasa

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pescarii se considera ghinionistii cand in drumul lor vad un iepure sau li se pomeneste de iepure cand se duc la pescuit sau au de gand sa se duca la pescuit... am intalnit cazuri care chiar sau intors din drum.

    RăspundețiȘtergere