21.8.14

Cum se calculează concediul concediul de maternitate



Concediul de maternitate se mai poate numi, concediu medical de sarcina/lauzie, concediu prenatal sau concediu postnatal.

Suma indemnizatiei de maternitate se calculeaza ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
Indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza si este suportata integral din bugetul asigurarilor sociale de stat. Din indemnizatia de maternitate se retine numai CAS-ul.
Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice si este alcatuit din:
- concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere
- concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare.
Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala, distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare alta fata de cea specificata mai sus. Singura restrictie este data de faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu