18.7.16

Pensionarii se mai pot angaja, condiţii şi drepturi


Pensionarii au dreptul sa se angajeze pentru a avea venituri mai mari dar numai in anumte conditii, care trebuie cunoscute de cei iontersati dar si de angajator. 

Pensionarii pentru limita de varsta, cu sau fara reducerea varstei de pensionare, pot sa cumuleze pensia cu salariul. Persoanele care primesc pensie anticipata sau anticipata partial nu pot cumula pensia cu salariul. Daca o persoana care beneficiaza de pensie anticipata se angajeaza, pensia ii va fi suspendata.
Pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionarii de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate, pot cumula pensia cu salariul
Pensionarii cu grad de invaliditate I sau II nu se pot angaja. 
Pensionarii de invaliditate gradul III pot lucra cel mult jumatate din timpul normal de lucru. Durata maxima a programului de munca pentru pensionarii de invaliditate este de 4 ore pe zi.
Pensionarii pot incheia CIM cu norma intreaga sau norma partiala, precum si CIM pe durata nedeterminata sau pe durata determinata. Pensionarii care lucreaza cu jumatate de norma beneficiaza de aceleasi drepturi ca ale salariatilor cu norma intreaga. 
Pensionarii au dreptul sa se reangajeze la acelasi angajator sau sa se angajeze la un alt angajator cu incheierea unui contract de munca. 
Pensionarii beneficiaza de aceleasi drepturi precum orice alt salariat, inclusiv concediu medical si deducere personala (in conditiile legii). Ei platesc acelasi impozit si aceleasi contributii precum ceilalti salariati, cu exceptia somajului. Salariatii pensionari si angajatorii care incadreaza in munca salariati pensionari, nu platesc contributia pentru somaj in cazul acestora. Persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare nu pot avea calitatea de someri.
Angajatorii care incadreaza in munca pensionari au de platit contributiile sociale, contributiile de asigurari sociale, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. 
Salariatii pensionari beneficiaza de recalcularea pensiei. Pensionarii care isi continua activitatea profesionala au dreptul la recalcularea punctajului, astfel incat acestia pot beneficia de o pensie mai mare, datorita noilor contributii la CAS.
Angajatul pensionar nu poate fi concediat pe criterii de varsta. Angajatorul care concediaza un angajat pensionar din cauza varstei sale, risca sanctiuni pentru discriminare. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu