26.9.17

Cat este indemnizatia si alocatia pentru copii in 2017


După multe discutii, intens mediatizate, Senatul a votat proiectul de aprobare a ordonantei de urgenta privind plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului la suma de 8.500 de lei pe luna. 

Practic, indemnizatia lunară pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mics de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Din pacate, discutiile nus-au extins si la alocatia pentru copii, care este de fapt mult mai importanta decat cei doi ani platiti la indemnizatie. 
La finalul lui 2016 a existat o propunere legislativa care spunea ca alocatia pentru copii sa fie majorata la 450 de lei, cu conditia urmaririi felului in care se cheltuie acei bani, dar a ramas doar in stadiul d eproiect. 
Practic, alocatia va fi ca in anul 2018. 
Alocatia de stat pentru copii este o suma de bani pe care statul o acorda, in mod nediscriminatoriu, tuturor copiilor pana la o anumita varsta. 
Alocatia se stabileste in raport cu indicatorul de referinta social (ISR) al carui nivel stabilit prin lege este de 500 de lei, dupa cum urmeaza:
- 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu varsta de pana la doi ani (sau de pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap); In plus, aceasta alocatie se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazut de OUG nr. 148/2005;
- 0,168 ISR (84 de lei, in contextul in care, pana in mai 2015, valoarea era de doua ori mai mica) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi ani si 18 ani, precum si pentru cei peste 18 ani care sunt inca la cursuri liceale/profesionale;
- 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre trei ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
Dupa implinirea varstei de 14 ani, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu incuviintarea reprezentantului sau legal. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu