11.3.14

Cum se plăteşte munca suplimentară



Conform legii, munca prestată în afara duratei normale a timpului saptamanal de 40 de ore pe săptămînă este considerată muncă suplimentară.

Prin lege,  sporul pentru munca suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Art. 112 alin. (1) din Codul Muncii prevede că pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normala a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
Pentru depăşirea timpului de lucru, în cazul care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, în luna următoare, munca suplimentară va fi platită salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Pentru munca prestată în ziua de sâmbătă sau duminică, salariatii beneficiaza de un spor dublu la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, ori, dupa caz, prin contractul individual de munca, alte zile libere în cursul săptămânii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu