2.2.16

Când sunt Alegerile Locale în 2016


Alegerile locale, pentru stabilirea consilierilor judeteni, municipali si a primarilor au loc în 2016. 

Confom celor discutate în Parlament, ele se vor tine în data de 5 iunie. 
Depunerea candidaturilor se face cel tarziu pana pe 26 aprilie. Candidaturile vor ramane definitive la 4 mai.
Campania electorala incepe pe 7 mai si se va incheia pe 4 iunie la ora 7,00.
Votul va incepe pe 5 iunie, la ora 7,00, si se va incheia la ora 21,00. 
In acest an va fi un singur tur pentru alegerea primarilor si alegerea indirecta a presedintilor si vicepresedintilor de consilii locale si judetene, de catre membrii acestora. 
Consiliile locale si judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale. 
Textul noii legi a alegerilor locale mai prevede ca, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare.
La alegerile locale isi pot exercita dreptul de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani si numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu