2.2.16

Când sunt Alegerile Parlamentare în 2016


In anul 2016 au loc alegerile legislative, pentru Senat şi Camera Deputaţilor. 
Pentru noul legislativ vor fi alesi 308 deputati, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minoritatilor si 6 parlamentari ai diasporei. Cu totii vor fi 466 de parlamentari. 

Ele vor avea loc pe 11 decembrie 2016. 
La aceste alegeri va ramane pragul electoral de 5%, iar pentru aliante se adauga 3% pentru al doilea partid intrat in alianta si cate un procent pentru urmatoarele, fara a se putea depasi 10%. Mai exact, pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara care este calculat dupa cum urmeaza: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali, si b) in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.
Incepand din 2015, se pot infiinta partide cu cel putin 3 membri. Pe de alta parte, acestea trebuie sa aiba, singure sau in aliante, candidati in 75 de localitati la alegerile locale sau intr-un judet intreg la alegerile parlamentare, altfel vor fi desfiintate, prin asta decurajandu-se partidele locale. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu