8.5.14

Bani pentru elevii din scoli profesionale



Cei care frecventeaza unitatile de invatamant profesional, au dreptul sa primeasca burse in valoare de 200 de lei lunar, timp de trei ani, la care s-ar putea adauga alti bani din partea firmelor unde fac practica.

Invatamantul profesional cu durata de 3 ani este organizat dupa clasa a VIII-a, ca invatamant cu frecventa, cursuri de zi, parte a invatamantului secundar superior. Invatamantul profesional cu durata de 3 ani poate fi desfasurat si in limbile minoritatilor nationale. Invatamantul profesional cu durata de 3 ani se finalizeaza cu examen de certificare a calificarii profesionale.
Elevii din invatamantul profesional cu durata de 3 ani beneficiaza de sustinere financiara, ca "Bursa Profesionala" aprobata prin HG nr. 1062/2012, care este de 200 lei lunar si pe care o primesc inca din 2012 toti elevii care frecventeaza invatamantul profesional. Pe langa aceasta bursa, elevii din invatamantul profesional pot beneficia si de sustinere financiara, stimulente si alte forme de sprijin acordate de compania la care fac practica.
Invatamantul profesional cu durata de 3 ani se poate organiza numai in unitatile de invatamant profesional si tehnic acreditate sau autorizate si numai acolo unde exista un contract incheiat cu o firma, la care se si organizeaza practica elevilor. Aceste contracte-cadru incheiate de catre scolile profesionale cu operatorii economici/institutiile publice partenere sunt pe o durata de minimum 3 ani si stau la baza contractelor de pregatire practica a elevilor din invatamantul profesional.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu