4.3.13

Buletinul de identitate biometric, carte biometrică, informaţii şi amănunte


Buletinele de identitate biometrice, noile documete pregătite de către autorităţi, intră în vigoare din acest an. Ele au aspectul şi funcţiile unui amarct card, cu un cip incorporat, care conţin datele biometrice ale titularului, cu sau fără amprente digitale.

Data programată pentru a putea fi eliberate este 1 iulie 2013.
Conform proiectului pregătit de MAI, proiectul conţine:
a) pentru cetatenii romani – cartea de identitate, cartea electronica de identitate (CEI) si dovada resedintei;
b) pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si cetatenilor Confederatiei Elvetiene si membrilor lor de familie, care au resedinta pe teritoriul Romaniei – carte de rezidenta si cartea electronica de rezidenta (CER) , precum si carte de rezidenta permanenta si carte de rezidenta electronica permanenta. 

Referitor la continutul de date al actelor de identitate:
a) cartea de identitate contine date in format tiparit, precum si elemente de particularizare si de siguranta, suplimentare fata de cele aflate in circulatie in prezent; datele cu caracter personal vizibile sunt:
- numele si prenumele titularului;
- sexul
- cetatenia titularului;
- data si locul nasterii titularului;
- semnatura olografa a titularului;
- imaginea faciala a titularului;
- CNP;
- adresa de domiciliu a titularului.
b) in cazul cartii electronice de identitate / rezidenta, care sunt de tip smart card, acestea contin suplimentar date in format electronic, astfel:
- datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
- prenumele parintilor titularului;
- certificate digitale
- date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.
Cartea electronica de identitate  si cartea electronica de rezidenta vor avea incorporat un cip dubla interfata, cu contact si contactless. Cipul va include un microcontroler integrat, cu capabilitati de procesare criptografica, o memorie interna si o antena pasiva.Tehnologia smart card contactless utilizata permite accesul la datele electronice doar in conditiile in care se autorizeaza citirea acestora. Accesul la datele necesare crearii semnaturilor digitale va fi permis numai dupa o validare suplimentare de catre titularul CEI, cum ar fi un numar personal de identificare – PIN.
Memoria inclusa in cip va avea urmatoarele zone:
- zona de date cu caracter personal, protejata la scriere/modificare, astfel incat sa nu fie posibila inscrierea altor date decat cele permise de lege;
- zona de date biometrice, la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman;
- zona de certificate digitale.
In privinta certificatelor digitale inscrise in cartea electronica de identitate si cartea electronica de rezidenta, trebuie mentionat ca acestea reprezinta o “carte de identitate” virtuala si permit identificarea fara echivoc a titularului in mediul electronic. Existenta acestor certificate va da posibilitatea titularului de a utiliza semnatura digitala, ceea ce pentru documentele electronice echivaleaza cu semnatura olografa aplicata pe documentele tiparite.
Impactul asupra mediului de afaceri e mare: poate contribui la sporirea calitatii serviciilor comerciale, prin utilizarea functiei semnaturii electronice. Implementarea proiectului este de natura sa ofere garantii suplimentare cetatenilor, asigurandu-se un grad de protectie ridicat impotriva furtului de identitate, iar institutiilor de drept public sau privat certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe acest document.
Proiectul nu aduce atingere dreptului persoanei la viata privata, ni se precizeaza raspicat. Documentele electronice reprezinta doar o optiune pe care solicitantii o au la dispozitie, in raport cu actele clasice. Cartea electronica de identitate / cartea electronica de rezidenta se elibereaza numai la solicitarea persoanei interesate, in varianta in care aceasta considera ca raspunde intereselor sale: cu sau fara amprente digitale. Datele biometrice se colecteaza exclusiv pentru a fi introduse in cartea electronica de identitate / cartea electronica de rezidenta  si nu se stocheaza in baze de date pentru interogari ulterioare.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu