13.4.13

Beneficiile donatorilor de sânge



Pe lângă partea umanitară, foarte importantă în astfel de situaţii, donarea de sânge a devenit obişnuinţă la unii dintre concetăţenii noştri. Cei care fac regulat acest gest, profită de drepturi şi avantaje pe care statul le-a stabilit.

Conform Hotărarii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sange. Pe tot parcursul derularii procedurii de selecţie ca donator de sânge, persoana care participa la aceasta are dreptul să primească explicaţii privind scopul şi rezultatele interviului, examenelor şi testelor care i se efectuează.
Ce are dreptul donatorul:
- sa primeasca, la cerere, un buletin de analiza cu rezultatele testelor efectuate.
- sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, in fiecare an. In unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afectiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donari de sange.
- sa primeasca rezultatele testelor inscrise in buletinul de analiza a sangelui.
- cei ce ce doneaza periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, daca se depisteaza un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru se recomanda de catre medicul de colectare.
La cerere, pentru fiecare donare:
- 7 tichete de masa
- zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii
- decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange
• Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.
La o donare se recolteaza 450 ml de sange, cantitate ce se reface ca volum in cateva ore, celular in 2 saptamani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu