28.4.13

Marţea Mare la români în Săptămâna Patimilor



Marţea Mare la creştinii ortodocşi români aminteşte de ultimele zile din viaţa Mântuitorului cunoscute periodic ca Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. "În această săptămână urmează paşii Domnului Hristos, şi fii mereu alături Lui, spre deosebire de judecătorii ăi chinuitorii Lui. Şi iubeste-L cu toata inima ta".

În 2013, Marţea Mare cade pe data de 30 aprilie. Este perioada când credincioşii trăiesc într-o stare de sobrietate, de tristeţe dar şi de bucurie, de pocăinţă dar şi de nădejde, fiecare zi al având un înţeles şi un mesaj foarte clar şi adânc): primele 3 zile sunt sfinte pentru că reamintesc sensul escatologic al Paştilor; a patra zi, joi, marchează cea din urmă Cină a Domnului cu ucenicii Săi şi trădarea lui Iuda, a cincea zi, vineri, numită şi Paştile Crucii, fiind cu adevărat începutul Paştilor (Trecerea) iar sâmbătă este ziua în care tristeţea e transformată în bucurie prin omorârea morţii. 
În această zi, Sfinţii Părinţi au rânduit să se citească Pilda celor zece fecioare, care descrie zece fecioare, cinci "înţelepte" şi cinci "neînţelepte", care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întalnirea cu Hristos este asemanată unei nunţi, el fiind "mire", iar Apostolii "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu