10.5.13

Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului 2016


Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului se ţine între 15 noiembrie şi 24 decembrie. În 2016, postul începe marţi.
Cu o seara inainte de inceperea postului, este Lăsatul Secului, ultima zi in care creştinii pot manca de dulce. Începand cu prima zi a postului, nu se mai fac nunţi şi nici petreceri până după Anul Nou.
Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos, perioadă în carea se face şi o curăţire a sufletului, prin fapte bune, prin smerenie, prin milostenie şi îngăduinţă faţă de cei saraci dar şi prin rugăciune. Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Mare, care precede sărbătoarea de Paşti. Se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase. În schimb, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie. Ultima zi a Postului Naşterii Domnului 24 decembrie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se ajunează până la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu